Choď na obsah Choď na menu

Pomocné cvičenia v gymnastike so závažím

2. 1. 2020

 Gymnastika patrí medzi najzložitejšie športy, ktoré budujú silu, mobilitu, postavu a kondíciu. Gymnastika ponúka rozmanitosť cvičení a nekonečné možnosti, ako sa posúvať stále v pred. V tomto článku budú spomenuté zložité gymnastické cviky a ich varianty, ktoré môžete cvičiť so závažím a budovať potrebnú silu na ich prevedenie. 

Malteský kríž 

jordan-jovtchev-maltese.jpg

 

Tento cvik patrí medzi najzložitejšie a veľmi slovo náročné prevedenia na kruhoch. Často býva používaný v súťažných zostavách. Používa sa pri ňom sila predného ramena,ktorá spočíva v premiestňovani vlastného tela bez použitia ostatných kĺbov. 

screenshot_20200102_113606.jpg

 

Tento cvik môžete trénovať s jednorúčkami cvikom tzv. Planche Press. Cvičí sa v leže, ruky máte vystrete a dlane otočené smerom k stropu. Spúšťate ich dole, mierne do boku. Odporúčam tento cvik trénovať s menšími váhami, a veľmi pomaly zvyšovať, keď si až budete istý, že táto váha vám nerobí žiaden problém. Dôležité je totiž  trénovať zdravo a dlho a o tom je gymnastika. 

 Iron cross

olympic-team-trials-gymnastics-day-3-xtn-en0666fx.jpg

Ak ste si niekedy dávali otázku, ako je možné že gymnasti majú také našlapané bicepsy, môže za to z veľkej časti tento cvik. Udržať sa v danej polohe je extrémne náročné a vyvíja obrovský tlak na biceps. Na tento cvik postupujte veľmi opatrne, lebo si môžete dokonca odtrhnúť biceps pri zlom prevedení. 

screenshot_20200102_114759.jpg

Variantov tohoto cviku môže byť cvičenie na kladkach, kde sa snažíte napodobniť záťaž a získať potrebnú silu. 

Stojka (headstand) 

pexels-photo-1191804.jpeg

Stojka sa radí medzi absolútny základ. Je výborná na budovanie sily v hornej časti tela a odvíja sa od nej veľmi veľa prevedení v gymnastike alebo aj kalistenike. Tento cvik si vyžaduje potrebnú silu v ramenách. 

a-open_fit_shoulder_press_0491-770.jpg

Potrebnú silu môžete nadobudnúť prostredníctvom jednorúčnych činiek pomocou tzv. Shoulder Press. Nerobíte však klasické dvíhanie činiek nad hlavu, ale držíte ich v neutralnom uchope a kladiete väčší dôraz na predné ramena. 

Inverted iron cross

7235.jpg

Iron cross už bol spomínaný a je to veľmi náročný cvik. Tento cvik je však oveľa náročnejšie prevedenie, keďže spočíva v tom, že sa vykonáva dole hlavou a celý tlak na ruky a svaly je omnoho väčší. 

screenshot_20200102_122153.jpg

Silu pre daný cvik môžete budovať pomocou jeho varianty s jednorúčkami. Opäť dbajte na správne prevedenie a začínajte s malými vahami. Pohyb sa vykonáva opäť za pomoci ramien, bez použitia ďalších kĺbov. Dlane smerujú smerom na strop a s vystretymi rukami dvíhate činky nahor. 

Victorian cross

maxresdefault--1-.jpg

Victorian cross je extrémne náročný cvik, ktorý si vyžaduje roky tréningu a obrovskú silu. Pomôže vám spevniť a zosilniť vrchnú časť tela a hlavne ruky. 

Victorian lifts

screenshot_20200102_170604.jpg

Je to zaujímavý a pre väčšinu asi netradičný cvik, ktorý sa snaží imitovať zaťaženie a pripraviť vás na tento cvik. Vykonáva sa v leže na bruchu, dlane opäť smerujú do stropu, čiže opačne ako by ste ich mali prirodzene a činki dvíhate za seba, pričom ruky ostávajú vystreté.

 

Planche 

larosa_sw1426746389.jpg

Veľmi obľúbený a posledný v tomto článku je cvik Planche. Je o niečo jednoduchší ako napr. maltesky kríž a však vám pomôže dokonale spevniť telo a nabrať silu v hornej časti tela. 

Dvíhanie činky pred seba

screenshot_20200102_170655.jpg

Tento cvik môžete trénovať za pomoci kotúča, kedy chytíte oboma rukami závažie a dvíhate ho kolmo pred seba. Vďaka tomu budete budovať potrebnú silu, ktorú si vyžaduje prevedenie tohoto cviku. 

Ak sa vám tento článok páčil a priniesol do vášho tréningu niečo nové, nezabudnite ho zdieľať a do komentára napísať, čo by vás ohľadom gymnastiky zaujímalo nabudúce. 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.