Choď na obsah Choď na menu

Ako pôsobí vitamín D na svalový rast

Dôležitosť vitamínov v našom tele hrá veľkú rolu, nie len pri zdravy, ale rovnako aj pri rôznych procesoch v tele. Nás bude však hlavne zaujímať vitamín D, ktorý napomáha pri svalovom raste.

Čo je vitamín D?

healthy-foods-containing-vitamin-d-picture-id997087146.jpg

Je to prohormon rozpustný v tukoch, ktorý sa vytvára pôsobením UV žiarenia na naše telo.Podporuje vstrebávanie vápnika, čo má veľký vplyv na zdravie našich kostí a zubov.Tak isto pomáha udržať prirodzenú hladinu vápnika a fosforu v tele.

Vitamín D a svaly

 

Niektoré z objemovych vlastnosti vitamínu D sa spájajú s jeho chemickou štruktúrou, ktorá je podobná steroidním molekulám, ako je testosterón. Viaže androgénne receptory, čím napodobňuje objemové vlastnosti testosterónu.Vitamín D viaže a aktivuje receptor vitamínu D, ktorý reguluje expresiu stovky buniek, niektoré z nich priamo ovplyvňujú svalový rast. Stimuluje aj tvorbu androgénneho receptora izolovaného v kostnom svalstve. Zvýšenie tohto receptora zlepšuje rozmnožovanie satelitných svalových buniek a tvorbu nových vlákien, čo potencionálne môže zvýšiť svalový objem.

Kde nájdeme vitamín D?

Vitamín D získame hlavne v lete, pôsobením UV žiarenia na našu pokožku. Je tiež prítomný v tučných rybách ako je napríklad losos. Je prítomný aj v zelenine, mäse a vajíčkach, ale už v menších množstvách ako u rýb.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.